Home
Lettergrootte
Nederlands · Français · English
Verdediging van sociale en syndicale rechten
 
 • Home
 • Kantoren
 • Advocaten
 • Voorkeurmateries
 • Tarieven
   
 • Verdediging van sociale en syndicale rechten
 • BLOGS
 • Jan FERMON boek: Politieke Verdediging
   
 • Links
 • Contact  Schrijf u hier in op de digitale nieuwsbrief van PROGRESS Lawyers Network!
  Naam  
  Voornaam  
  E-mail  
  Verdediging van sociale en syndicale rechten

  Volgens Weinglass, een Amerikaanse advocaat, werkt in Amerika 90% van de advocaten voor de 10% rijksten en 10% van de advocaten voor de 90% anderen. In België is de situatie gelukkig (nog) niet zo extreem. Het departement sociaal recht van PLN wil haar kennis en expertise ten dienste stellen van diegenen die het arbeidsrecht nodig hebben en waarvoor het bedoeld is, namelijk de werknemers en hun vakbonden. Zij hebben vandaag de dag meer dan ooit nood aan een juridisch performante en consequente verdediging.

  Moeizaam verworven rechten zoals de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, de achturendag en de syndicale vrijheden staan nog dag in dag uit onder druk. Het verdedigen van deze rechten is voor ons van cruciaal belang. Advocaten van het departement hebben via publicaties, door voordrachten en door het optreden in concrete dossiers (zoals het Ford-en Sabenaproces) op deze verontrustende evoluties gewezen.

  Je rechten bij openbare actie” is een werkinstrument met praktische tips en concrete adviezen. Wet, rechtspraak en rechtspraktijk worden aangegeven. (Auteurs: Edith Flamand en Raf Jespers) 

  In dit kader volgen we ook de toenemende internationalisering van het sociaal recht. 80% van de nieuwe Belgische sociale wetgeving heeft zijn oorsprong in verordeningen, richtlijnen en besluiten van de Europese Unie. Dezelfde fenomenen van flexibilisering maar ook van verweer en verzet daartegen tekenen zich wereldwijd af. Een belangrijk onderdeel van de werking van de PLN-advocaten is het lidmaatschap van internationale organisaties van democratische juristen, zoals de International Association of Democratic Lawyers (IADL) en de International Association of People's Lawyers (IAPL). Daarnaast hebben we nauwe contacten met de European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights (EALDH), de AED en verschillende individuele advocaten in diverse landen.

  Het departement focust zich vooral op volgende thema’s: StakingsrechtBescherming werknemersafgevaardigden, Welzijn op het werk en Lissabonstrategie.

  Het arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht wordt uiteraard nog op andere manieren bedreigd. Regelmatig komen andere thema’s aan bod, zoals de problematiek van buitenlandse werknemers, antidiscriminatie, arbeidsongevallen, dringende medische hulp voor mensen zonder papieren, …

  Last but not least hebben leden van het departement presentaties gegeven op activiteiten van andere organisaties:

  • April 2006 studiedag ACV over beschermde werknemers
  • 6 mei 2006 seminarie van EADLH te Berlijn over Bolkestein
  • 3 mei 2007 seminarie van ETF te Berlijn over europese ondernemingsraden
  • 21 juni 2007 seminarie van Chinaworks over China
  • 17 januari 2008 seminarie 'illegale arbeid' voor rechtskundige diensten van het ACV
  • Op 1 juli 2009 te Londen op uitnodiging van het Institute of Employment Rights ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van IAO-Conventie 98.

  Om de drie jaar organiseert het departement in Brussel een internationaal colloquium om de progressieve stromingen en ervaringen in het sociaal recht te bundelen.
  In 2005: ‘5 jaar na Lissabon: het arbeidsrecht onder Europese druk’
  In 2008: '60 jaar Bedrijfsorganisatiewet: naar een betere bescherming van personeelsafgevaardigden?
  In 2011: 'Welzijn op het werk: (n)iemand verantwoordelijk?'

  Heb je interesse om mee te werken met het departement? Stuur een email naar info@progresslaw.net

  Bijhorende documenten
  Folder sociaal recht - dépliant droit social20/09/20121532 KbBewaar

  Zopas verschenen boek 'Wet & Duiding Sociale Bijstand'
  Lies MICHIELSEN - 12/06/2014
  Boek waaraan advocate Lies Michielsen in meegeschreven heeft over dringende medische hulp voor mensen zonder papieren...
  Meer ...

  Afdwinging van een opvangplaats voor een dame met handicap
  jan BUELENS - 27/05/2014
  Afgelopen donderdag 22 mei heeft ZorgGebruikers.be een cruciale stap vooruit gezet in het probleem van de enorme wachtlijsten in de gehandicaptenzorg in Vlaanderen...
  Meer ...

  FOCUS sociaal recht
  PROGRESS Lawyers Network - 05/02/2013
  Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van ons kantoor en om jullie dit nieuw initiatief te kunnen voorstellen, nodigen wij U graag uit op onze eerste focus sociaal recht...
  Meer ...

    
  © PROGRESS Lawyers Network 2006-2014 - Ontwerp www.kpsoft.be - Afdrukversie - Inloggen Top