Website PROGRESS Lawyers Network
Pagina: PLN - Filippijnen - Printversie
Adres website: http://www.progresslaw.net/
Datum: 30/08/2014 00:09
Print deze pagina

Human Rights Awards: Filippijnse National Union of Peoples’ Lawyers valt in de prijzen
Jo DEREYMAEKER - 19/12/2013
Op 10 december vraagt Stop the Killings traditioneel aandacht voor de repressie van mensenrechtenactivisten in het Zuiden...
Meer ...

PROGRESS Lawyers Network steunt de oproep van Geneeskunde voor de Derde Wereld voor de Filippijnen
Jo DEREYMAEKER - 14/11/2013
PROGRESS Lawyers Network ondersteunt deze oproep en wil mee fondsen inzamelen om de Filippijnse partners van G3W te helpen de ergste noden te ledigen...
Meer ...

STOP THE KILLINGS Human Rights Awards: Kies voor mensenrechten!
Jo DEREYMAEKER - 25/10/2013
Stop the Killings reikt op 10 december mensenrechtenprijzen uit. Op die manier willen we aandacht vragen voor mensen, organisaties of overheden die zich in positieve of negatieve zin hebben onderscheiden met betrekking tot mensenrechten in hun land...
Meer ...

Mensenrechtenconcert voor de National Union of People’s Lawyers (NUPL) in de Filipijnen
PROGRESS Lawyers Network - 17/06/2013

Vrijdag 18 oktober 2013, 20u, NTGent, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent. Tickets voor het concert kosten 15 euro.

NUPL is een organisatie van advocaten die zich vrijwillig inzet om slachtoffers van mensenrechtenschendingen te helpen. Met dit concert willen wij NUPL financieel steunen én onze solidariteit betuigen met de slachtoffers. Ook PROGRESS Lawyers Network steunt dit initiatief...


Meer ...

Voer op 10 december mee actie tegen criminalisering van sociale bewegingen
Jo Dereymaeker - 25/10/2012
Stop the Killings wil dat er een eind word gemaakt aan de criminalisering van syndicalisten in het Zuiden. Ondersteun Jacinto Boj Equite en andere collega’s en kom mee actie voeren op 10 december, vanaf 18u30 aan het Centraal Station in Brussel. Uw aanwezigheid kan het verschil maken, ook deze keer weer!
Meer ...

Romeo T. Capulong, de belangrijkste Filippijnse mensenrechtenadvocaat, overleed op 15 september 2012
Jo DEREYMAEKER - 18/09/2012

Romeo T. Capulong, de belangrijkste Filippijnse mensenrechtenadvocaat, overleed op 15 september 2012 na een aanslepende ziekte. Hij is 77 jaar oud geworden...


Meer ...

Overstromingen Filippijnen: Onze advocaten doen een dringende oproep!
PROGRESS Lawyers Network - 08/08/2012

Moessonregens hebben de Filippijnse hoofdstad Manilla voor de helft onder water gezet.  Er vielen al tientallen doden, wegen zijn onbruikbaar en openbare diensten liggen plat. De meteorologische diensten voorspellen nog meer onheil voor de komende uren en dagen. De dammen rond Manilla lekken nu al water...


Meer ...

PROGRESS Lawyers Network eist arrestatie en vervolging van ex-presidente en generaal in de Filippijnen
Jo DEREYMAEKER en Lies MICHIELSEN - 07/02/2012
Tegen Generaal Palparan uit de Filippijnen, bijgenaamd “De Slachter” werd  op 19 december 2011 een arrestatiebevel uitgevaardigd, nadat hij eerder werd verhinderd om naar het buitenland te vluchten...
Meer ...

Actie Stop The Killings op 10 december 2011
Jo DEREYMAEKER - 22/11/2011

Handel of mensenrechten? Met het afsluiten van een vrijhandelsakkoord met Colombia lijkt de Europese Unie zijn keuze al te hebben gemaakt.


Meer ...

Persconferentie en forum van NDFP en ILAT op de universiteit van Utrecht
Jan FERMON en Jo DEREYMAEKER - 07/11/2011
National Democratic Front of the Philippines (NDFP) en International Legal Advisory Team (ILAT) nodigen u uit voor een persconferentie en forum op maandag 14 november op de universiteit van Utrecht.
Meer ...

President Aquino wil Filippijnse politieke gevangenen vrij.
Jo DEREYMAEKER - 13/12/2010
Op 10 december, de internationale dag voor de mensenrechten, heeft president Aquino beslist om de klachten tegen de “Morong 43” in te trekken.
De 43 gezondheidswerkers zitten reeds sedert 6 februari 2010 in voorhechtenis, als politieke gevangenen. Hun rechten van verdediging werden op alle mogelijke manieren geschonden en ze werden in onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden.
Meer ...

PROGRESS Lawyers Network schrijft solidariteitsboodschap en een open brief aan de president en de minister van justitie
Joke DEREYMAEKER - 07/12/2010

De 43 gezondheidswerkers 'Morong 43' zijn op 3 december begonnen met een hongerstaking. Vandaag zitten ze 10 maanden opgesloten, hoewel zelfs de president had laten weten dat er grove fouten waren gemaakt bij de arrestatie en het verzamelen van het bewijsmateriaal.

Joke DEREYMAEKER heeft voor deze Filippijnse politieke gevangenen een solidariteitsboodschap geschreven en een open brief aan de president en de minister van justitie.


Advocaten Jan Fermon, Jo Dereymaeker en Lies Michielsen bezochten politieke gevangenen, de “Morong 43”.
Jo DEREYMAEKER - 06/12/2010
Onze internationale gasten kregen de kans om de “Morong 43” te bezoeken in een gevangenis nabij Manilla.
De Morong 43 zijn een groep van 43 gezondheidswerkers die in februari 2010 bij een raid werden gearresteerd door het Filippijnse leger in het dorp Morong, Rizal.
Meer ...

Stop the Killings 2010 - Solidarity event 11 December
Jo DEREYMAEKER - 30/11/2010

Het afgelopen jaar werden wereldwijd 101 vakbondsmensen vermoord. Dat staat te lezen in een recent rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie. Bijna de helft van de moorden vond plaats in Colombia. Het blijkt nog maar eens het gevaarlijkste land ter wereld voor zij die opkomen voor de rechten van werknemers. Guatemala en Honduras vervolledigen de top drie. Ook de Filippijnen ontbreken niet in dit wrede klassement.


Meer ...

Internationale mensenrechtendag op 10 december: de Stop the Killings-actie
Jo DEREYMAEKER - 25/11/2009
De Stop the Killings-actie van 10 december, internationale mensenrechtendag, te Brussel begint intussen een begrip te worden. Elk jaar willen we hiermee protesteren tegen politieke moorden en verdwijningen over heel de wereld, maar specifiek in de Filippijnen. Sedert het aantreden van huidig presidente Gloria Macapagal-Arroyo in 2001, werden er reeds meer dan 1.000 mensen vermoord. Zorgvuldig uitgekozen activisten, die meestal van op een rijdende motor werden neergeschoten.

Meer ...

Politiek geweld in de Filippijnen: elite voelt zich onaantastbaar door “klimaat van straffeloosheid”
Jo DEREYMAEKER - 25/11/2009
Op 23 november vielen minstens 21 slachtoffers in een conflict tussen politieke rivalen in de provincie Maguindanao op het eiland Mindanao in de Filippijnen. Een groep van een 50-tal personen, die op weg was om de kandidatuur in te dienen van Ishmael Mangudadatu, werd onderschept door een honderdtal gewapende mannen, vermoedelijk van de privémilitie van provinciegouverneur Ampatuan. Inmiddels werden al 21 slachtoffers vermoord en verminkt teruggevonden. De groep bestond voornamelijk uit vrouwen en journalisten.
Meer ...

PLN Antwerpen kreeg Edith Burgos op bezoek
Jo DEREYMAEKER - 25/11/2009
Op vrijdag 20 november kreeg PLN Antwerpen Edith Burgos en haar zoon JL op bezoek. Edith is de moeder van Jonas Burgos, een Filippijnse activist die al 2,5 jaar vermist is. In april 2007 was Jonas aan het lunchen in een winkelcentrum, wanneer gewapende mannen hem opeens meenamen. Honderden getuigen zagen hoe Jonas, hevig roepend, in een bestelwagen werd gegooid met nummerplaat TAB 194. Maar niemand durfde tussenkomen.De bestelwagen bleek later eigendom te zijn van het Filippijnse leger.
Meer ...

Jo Dereymaeker is net terug van de Filippijnen.
Jo DEREYMAEKER - 23/11/2009
De ravage was gigantisch: de regen had overstromingen tot gevolg, die op hun beurt leidden tot het wegspoelen van huizen, onbruikbaar maken van auto’s, gebrek aan drinkbaar water en eten. Maar door de ontbossing en de grootschalige mijnbouw zorgde de regen ook voor grote landverschuivingen in de bergen. Wegen werden vernield, land werd onbruikbaar… Zelfs de bevoorrading tussen Manilla en de tweede grootste stad op het eiland was enkele dagen onmogelijk.
Meer ...

Jo Dereymaeker vraagt steun voor de Filippijnse tyfoonslachtoffers
Jo DEREYMAEKER - 30/09/2009

Zaterdag 26 september brak de hel los boven Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Zes uur lang viel er even veel regen als gebruikelijk in een hele maand. Het regende dubbel zo hard als tijdens de orkaan Katrina in New Orleans. Tachtig procent van een stad met tien miljoen inwoners verdween onder water.


Meer ...

Rapport van de missie van rechters en advocaten in de Filippijnen in november 2008.
Joke Dereymaeker - 08/06/2009
Jo Dereymaeker van PROGRESS Lawyers Network onderzocht er mee de evolutie van de mensenrechtensituatie van advocaten en rechters sedert 2006.
Meer ...

Filippijnse advocaten slachtoffers van bedreiging, intimidatie en moord!
Jo DEREYMAEKER - 18/03/2009
Het lijken wel scènes uit een thriller: een advocaat wordt met de dood bedreigd via anonieme sms-berichten, militairen doorzoeken ‘s nachts zijn kantoor, hij wordt gevolgd door gemaskerde mannen op motors, onbekenden proberen buren en familie uit te horen, hij houdt noodgedwongen zijn consultaties telkens op andere plaatsen en schrijft zijn conclusies in internetcafés. Helaas is dit de werkelijkheid voor sommige confraters uit de Filippijnen. 20 advocaten en 15 rechters werden de laatste jaren vermoord, anderen ontsnapten op het nippertje aan aanslagen op hun leven.

Meer ...

Eerste resultaten onderzoeksmissie naar het geweld en de moorden op Filippijnse rechters en advocaten
Jo DEREYMAEKER - 17/12/2008
In november 2008 vertrok een missie van rechters en advocaten, waaronder Jo Dereymaeker van PROGRESS Lawyers Network, opnieuw naar de Filippijnen om de situatie sinds 2006 te evalueren en nieuwe cases te onderzoeken.
Meer ...

PROGRESS Lawyers Network steunt de campagne STOP THE KILLINGS
Jo DEREYMAEKER - 05/11/2008
In 2008 wordt de 60ste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens gevierd. Reden om te vieren? Wij zijn niet overtuigd...
Meer ...

Nieuwe onderzoeksmissie naar het geweld van moorden op Filippijnse advocaten en rechters.
Jo DEREYMAEKER - 04/11/2008
PLN-advocate Jo Dereymaeker zal van 4 tot 12 november deelnemen aan een nieuwe onderzoeksmissie naar het geweld van moorden op Filippijnse advocaten en rechters. Zij zal als waarnemer optreden voor de Orde van Vlaamse Balies.
Meer ...

Persmededeling: Nederlandse Rechter-Commissaris sluit het Onderzoek naar Prof. Sison
Internationaal Comité DEFEND - 21/11/2007
Utrecht - Het Internationaal Comité DEFEND en al zijn leden en aanhangers zijn verheugd over het besluit van C.M. Derijks, rechter-commissaris van het Haagse Gerechtshof, om het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak tegen prof. Jose Maria Sison, die door het Nederlandse Openbaar Ministerie tegen hem was aangespannen, formeel te sluiten. De rechter-commissaris had eerder opdracht gegeven tot dit onderzoek, gebaseerd op bewijsmateriaal dat door de aanklager was ingediend.
Meer ...

Filippijnen: STATEMENT OF SOLIDARITY to the founding Congress of the National Union of People's Lawyers
Jo DEREYMAEKER - 15/09/2007
We send warm solidarity greetings to our fellow progressive lawyers in the Philippines!
Meer ...

Kritisch rapport van Nederlandse en Belgische advocaten en rechters onthult patroon in aanvallen op Filippijnse collega's
Jo DEREYMAEKER - 24/07/2006
Sinds februari 2005 werden tenminste tien advocaten en een rechter in de Filippijnen vermoord. Talloze anderen worden dagelijks geïntimideerd, bedreigd en geschaduwd. De meeste moorden worden gepleegd door mannen op een motor die hun weerloos slachtoffer tijdens het voorbijrijden in de rug schieten.
Meer ...

Mensenrechtenmissie in Filippijnen
Jo DEREYMAEKER & Selma BENKHELIFA - 31/08/2005
De Antwerpse advocate Jo Dereymaeker nam samen met drie andere Belgen van 13 tot en met 19 augustus deel aan een Internationale Solidariteitsmissie (ISM) in de Filippijnen, "In defence of a people fighting repression".
Meer ...


Sluit venster